Vyhledávání

Kontakt

Lukáš Bilinec
Pod Kavalírkou 36
Praha 5
15000

608251775

echnaton@seznam.cz

Rozhovor - Marjory Smarth ( Legendární tanečnice z USA) ( srpen 2010)

04.11.2010 14:07

 Neexistuje v současném světě pouličního tancování osoba, o které by se mluvilo více. Taneční legenda Marjory Smarth prožívá nejtěžší období své kariéry, ani to ji ovšem nepřinutilo ztratit svůj pozitivní přístup k životu a zabránit jí v tom, aby stále předávala své myšlenky dál a dál.

 

 

Marjory Smarth se narodila v roce 1969 na ostrově Haiti. Již v 5-ti letech odešla do New Yorku, kde se začala už od útlého věku vzdělávat a zdokonalovat v mnoha tanečních stylech! Společně s dospíváním přicházeli stále nové a nové taneční úspěchy a Marjory vítězila v mnoha nejrůznějších tanečních soutěžích. V tanci vyjadřovala sama sebe, svou osobnost a od prvních vyhraných battlů všechny v okolí uhranula. Nebyly to ovšem pouze battly, ve kterých se Mar prezentovala, ale také nejrůznější jamy a vystoupení, ve kterých okouzlovala přítomné diváky. Nutno říci, že se podílela přímo na vývoji tanečních stylů, své zkušenosti z opravdové ulice přenášela na taneční parkety v klubech a divadlech. Na konci 80tých let začala profesionálně tancovat s mnohými hudebními umělci té doby. Za zmínku stojí například Diana Ross, Heavy D nebo CeCe Peniston. S přibývajícími léty se začala stále více zaměřovat na choreografie a předávala své zkušenosti novým a novým tanečníkům. Taneční šňůry, 4 dokumenty, výuka tance po celém světě, to vše z ní dělá jednu z hlavních figur historie pouličního tance až do současnosti! V posledních letech se zaměřuje na pomoc lidem, aby našli svojí vlastní svobodu a vyjádření, jak v životě, tak v tanci.
 
 
Ani při těžkém boji s nemocí ji nechybí optimismus a vlastní názor. Na komunitní síti facebook stále zveřejňuje své názory na současný vývoj a zápory společnosti. A hlavně !! Pokud jí to zdravotní stav jen trochu dovoluje, zúčastňuje se tanečních akcí v New Yorku :)
Myslím, že v současném tanečním světě není moc lidí, kteří by již ovlivnili a stále ještě ovlivňovali tak velkou masu lidí po celém světě. Evropa, Asie, Amerika .. je to úplně jedno. Tam všude se lidé dostávají k rozhovorům s Marjory, k jejím videím, obdivují ji, když tančí a promlouvá na jejich akcích. Marjory byla, je a bude jednou z největších osobností, jaké světový street dance kdy měl, má a bude mít :)
Nezbývá nám než doufat, že se osoba, která nám tolik chyběla na letošním Street Dance Kempu, zase objeví na příštím ročníku :)) Good luck Marjory, real dancer.
 

Zapomenutý ( a skoro po roce objevený.. že by osud?) Mini Rozhovor s Marjory Smarth - 6.srpna 2009

 

Promiň, ale trvalo mi hrozně dlouho, než jsem se dostala k tomu, abych ti mohla odpovědět. Jsem velice zaneprázdněná !
Ale nakonec jsou mé odpovědi tu ! :)
 
Co považuješ za svůj největší taneční úspěch?
 Mým největším tanečním úspěch je to, že ... když tančím, cítím se svobodná a mohu ten pocit sdílet s lidmi na celém světě !!
 
 
Jaký je tvůj oblíbený taneční styl?
 Nevím, zda li mám nejoblíbenější, protože můj taneční styl jsou vlastně mnohé taneční styly v jednom. Takže si myslím, že mým nejoblíbenějším tanečním stylem je vlastně ten můj :D
 
Co říkáš na akci, která se už pěknou řádku let každoročně koná v Jedovnicích u Brna, Street Dance Kemp? Kdo tě překvapil, kdo byl nejlepší? Bavily tě párty?
 Miluju Street Dance Kemp !!!! Tanec a hudba 24 hodin denně...
Bylo to jako sen ... nevím, zda-li jsem byla z někoho překvapená, ale zamilovala jsem se do švédské crew Soul Sweat a mnoha dalších tanečníků.
Nikdy nesrovnávám lidi nebo tanečníky, protože pravý umělec žije momentem. Párty byly v pohodě, některé se mi líbily, některé ne, ale celkově jsem zažila opravdu skvělý týden!

Jaký je tvůj názor na české tanečníky?
 Neznám příliš mnoho českých tanečníků .. například Wahe Akopjan a jeho crew jsou skvělí .. mám ráda jejich styl. Smooth and funky! Také Tess Lempartová a její crew ... úžasní tanečníci .. vidím pro ně všechny velikou budoucnost !

Můžeš něco říci na závěr??
 Keep your life simple!!!!! LOVE YOURSELF.....LOVE THOSE WHO
LOVE YOU....DO WHAT YOU LOVE AND SHARE IT!!!!!!!

LIVE TRUE & DANCE FREE!!!!!

Peace,

Marjory